Wat is kattentrimmen?


De afgelopen jaren zijn er door allerlei kruisingen steeds meer katten gekomen die een langharige vacht hebben of een kortharige vacht die erg dik is. Deze dieren hebben vaak hulp nodig bij de verzorging van hun vacht. Het is voor hen gewoonweg teveel haar om zelf goed te kunnen onderhouden. Hierdoor kunnen allerlei problemen ontstaan. Denkt u maar eens aan het volgende:
* Klitten in de vacht . Dit is erg pijnlijk voor de kat, bij iedere beweging wordt er door de klit aan de huid getrokken.
*   Vervilting van de vacht. De kat kan op het eerste gezicht best goed gekamd lijken, maar onder het mooie harenoppervlak kan een groot pakket vervilt haar zitten. Dit is extreem pijnlijk voor de kat.
*   De kat krijgt door het wassen zoveel haren binnen dat er veel haarballen ontstaan, of in sommige gevallen zelfs een verstopping van het maag/darmkanaal.
*   De vacht kan gaan broeien waardoor er ontstekingen en irritaties op de huid ontstaan.

Deze dieren kunnen geholpen worden door ze, naast de gebruikelijke kambeurten, op regelmatige basis te laten trimmen. U gaat merken dat uw kat zich na de behandeling prettiger voelt. Daarnaast is het trimmen van de kat ook in uw eigen voordeel. Hoe fijn is het voor uzelf om een stuk minder haren in uw huis te vinden?


Per vacht en per kat is het verschillend wat er gedaan kan worden. Op deze website vindt u meer informatie over de mogelijke behandelingen voor katten.

Langharige katten.


Bij langharige katten denken we al snel aan raskatten zoals de Pers, Heilige Birmaan, Maine Coon en Ragdoll. Maar naast deze raskatten zijn er ook talloze kruisingen te vinden die allemaal dezelfde soort lange lokken met zich meedragen.

Raskat of niet, de langharige vacht ziet geen verschil. De ene kat zal een vacht hebben die meer onderhoud vraagt dan de ander, maar alle langharen hebben een stukje ondersteuning van de mens nodig als het op vachtverzorging aankomt.

Wist u dat een langharige kat zonder de helpende hand van de mens al binnen een week compleet kan vervilten? Dit doet het dier ontzettend veel pijn.

Naast het risico op vervilting is regelmatig onderhoud nodig om klitten te voorkomen, parasieten tijdig op te sporen, te voorkomen dat schimmels kunnen floreren en uw prachtige langhaar natuurlijk zo mooi mogelijk te houden.

Daarnaast is het voor u als eigenaar ook prettig als er zo min mogelijk los haar in huis te vinden is. Uiteraard zal de kat altijd wat haar blijven verliezen. Als u uw kat regelmatig laat trimmen gaat u merken dat uw lieveling structureel beter in zijn vacht zit.


Bij iedere behandeling staat het belang van de kat altijd voorop. De gezondheid en het stressniveau van het dier bepalen voor een groot deel wat mogelijk is.
Bij een langharige kat probeer ik de vacht altijd zo veel mogelijk in tact te houden. Dat betekent dat een behandeling bij voorkeur bestaat uit het verwijderen van overtollige onderwol door diverse kamtechnieken. Ook is wassen en föhnen soms een onderdeel van de behandeling. Een voorwaarde voor deze vachtbesparende trimbehandeling is dat de kat door de eigenaar goed is bijgehouden qua kammen en de vacht dus weinig klitten bevat.
Als een vacht klitten bevat die - in het belang van het dier - niet uitgekamd kunnen worden scheer ik deze weg. Hierbij probeer ik de overige vacht zoveel mogelijk te sparen.
Als de vacht van een kat veel klitten bevat of vervilt is kan ik niet anders - in het belang van uw dier - dan de vacht helemaal te scheren. Maakt u zich geen zorgen, de vacht groeit in de meeste gevallen vrij snel weer terug. Uiteraard doe ik dit alleen in overleg met u als eigenaar.

Kortharige katten.


De meest voorkomende kortharige kat in Nederland is de 'Europese korthaar'. Maar we kennen daarnaast nog diverse andere kortharige katten zoals bijvoorbeeld de Brits Korthaar, de Siamees, de Burmees en de Abessijn.
Kortharige katten kunnen zich over het algemeen prima zelf redden met hun vacht, maar dat betekent zeker niet dat kortharen niet getrimd hoeven te worden! Er zijn kortharige katten die zo'n dikke vacht hebben dat ze zelf niet goed door de rui heen kunnen komen. Maar ook katten met overgewicht of de oudere kat kan moeite hebben met de vachtverzorging.
Problemen waar de korthaar tegenaan kan lopen zijn klitten in met name de oksels en liezen. Net als bij langharige katten doet dit enorm veel pijn. De vacht kan bij te weinig verzorging ook gaan stinken en vet worden. Haarballen, doordat de hoeveelheid te onderhouden haar teveel is voor de kat, en als gevolg daarvan verstoppingen in het maag-darm-kanaal kunnen ook problemen opleveren.
Voor de eigenaar kan het in de periode dat de kat in de rui is erg vervelend zijn dat er overal haren liggen. Een trimbeurt kan de hoeveelheid haar in huis aanzienlijk verminderen.


Bij iedere behandeling staat het belang van de kat altijd voorop. De gezondheid en het stressniveau van het dier bepalen voor een groot deel wat mogelijk is.
Het hangt van de problematiek van de vacht af hoe de behandeling van de korthaar er precies uitziet. Bij klitten probeer ik die zoveel mogelijk uit te kammen voor zover de kat dit qua stressniveau aankan. Als dit echt niet lukt dan scheer ik de klitten - in het belang van de kat - weg. Zolang dit onzichtbare plekken betreft probeer ik zoveel mogelijk van de overige vacht te sparen.
De korthaar krijgt altijd een stevige kambeurt met verschillende technieken. Indien nodig kan de kat ook gewassen worden.

Werkwijze


Ik trim uw kat graag met u in de buurt. Wilt u er liever niet bij zijn? Dan is dat voor mij ook geen probleem.

Iedere behandeling begint met een stukje observatie van de kat. Ik zie graag hoe het dier zich voelt en hoe het reageert. De behandling wordt hier volledig op aangepast. Naast het trimmen bestaat de behandeling ook uit het controleren en eventueel knippen van de nagels (indien de kat dit nog toelaat). Daarnaast controleer ik ook de ogen en maak die indien nodig schoon. Ook de oren worden gecontroleerd en eventueel schoongemaakt.

Ik zorg dat tijdens ieder onderdeel van de behandeling aan de individuele kat wordt aangepast. Zo werk ik soms met matjes zodat de kat zich kan vastgrijp, met kussentjes gevuld met valeriaan, met stille of minder stille tondeuses, diverse kammen, etc. Ik werk tijdens het wassen met katten die het liefst los in het bad zitten. In verreweg de meeste gevallen is het niet nodig om een kat te fixeren tijdens het wassen of in een kooi te stoppen. Vaak vindt de kat het prettig om in de droogcabine grotendeels op te drogen. Hoewel dat meer tijd kost gun ik de kat wel die onspanning.

Ik creëer zoveel mogelijk een omgeving waarin uw kat zich veilig voelt. Ik werk met een feromonenspray die het dier het signaal geeft dat alles 'oké' is. Deze feromonen worden ook door katten zelf afgegeven en zijn dus niet schadelijk voor uw dier. De kat gaat zich hierdoor wat ontspannen.

Ik laat uw kat altijd even rustig kennismaken met het materiaal dat ik ga gebruiken. Dit geldt voor de kammen, borstels, water, maar ook voor bijvoorbeeld het geluid van de föhn.

Ik werk snel, maar gun uw dier rust waar dat even nodig is. Ik geef uw kat pauzes. Zo voorkomen we dat het trimmen een strijd wordt.

Ik werk uitsluitend met hoogwaardige materialen. Dit geldt voor de kammen, borstels, scheermachines, shampoos, trimtafel, föhns en alle overige materialen die in mijn werk voorbij komen.

Met een rustige eigen energie, veel geduld en goed luisteren naar de signalen van de kat geef ik een zo fijn mogelijke trimervaring.

Ik hou het stressniveau goed in de gaten en gun het dier waar nodig even rust.

Een knuffel tijdens de behandeling zorgt voor een fijne band tussen mij en uw kat.

Het belang van uw dier gaat altijd boven het neerzetten van een optimaal mooi resultaat. Uiteraard streef ik ernaar uw kat zo mooi mogelijk te maken, maar uw beestje moet het zelf ook aankunnen.